ENERJİ VERİMLİLİĞİ HAFTASI
Enerji tüketiminizi azaltarak yaşam standartlarınızdan taviz vermeden hem cebinizi hem çevreyi hem de geleceğinizi koruyabilirsiniz. Nasıl mı? Enerji tüketimi sırasında oluşan kayıpları önleyerek! Gelin, hayatımızda büyük önem taşıyan ve bize nice zorluklarla ulaşan enerjiyi ev, yolda, işte,da daha verimli kullanalım, aklımızla verimli yaşayalım!
Aydınlatmada Enerji Verimliliği
- Duvarlar açık renkle boyanmalı,
- İç ve dış aydınlatmada yüksek enerji sınıfı etiketli, verimli lamba (LED) tercih edilmeli,
- Kullanım alanına uygun, yüksek etkinlik faktörlü (lümen/watt) lamba tercih edilmeli,
- Koridor ve tuvaletlerde harekete duyarlı ışıklandırma yapılmalı,
- Işık parlaklığının kontrol edilebildiği dimleme özelliğine sahip aydınlatma sistemi tercih edilmeli,
- Akıllı camlar (elektrokromik/termokromik) tercih edilmeli, Manyetik balast yerine elektronik balast tercih edilmeli.
Isıtma ve Soğutmada Enerji Verimliliği
- Çatı, cephe ve zeminde ısı yalıtımı yapılmalı,
- Kış aylarında gündüzleri perdeler açılarak güneş enerjisinden faydalanılmalı,
- Kapı ve pencerelerde olabilecek hava sızıntılarını önlemek için uygun fitil kullanılmalı,
- Pencerelerde en az çift cam kullanılmalı, mevsimsel ayarlara dikkat edilmeli,
- Kalorifer peteklerinin (radyatör) arkasına yalıtım levhası yerleştirilmeli,
- Radyatörlerin etrafındaki ısı kaybına yol açan engeller kaldırılmalı,
- Radyatörlerin üzerini örtmeyen perde kullanılmalı,
- Radyatörlerin önü mobilya ile kapatılmamalı,
- Radyatörlerde ortam sıcaklığının sabit tutulmasını sağlayan termostatik vana kullanılmalı,
- Akıllı termostat kullanılmalı,
- Isı kaybını azaltmak amacıyla bina girişlerinde çift kapı/ döner kapı kullanılmalı,
- Kombi, radyatör, fan coil bakımı ve brülör ayarı ısıtma sezonu öncesi yapılmalı,
- Kombi/şofbende kullanım suyu sıcaklığı 40oC’yi aşmamalı,
- Ortamı sürekli havalandırmak yerine kısa ve güçlü havalandırma yapılmalı,
- Uygun kapasitede ve yüksek verim sınıfında invertörlü klima kullanılmalı,
- Klima iç ve dış ünitesinin hava giriş çıkışını engelleyecek bir unsur bulunmamalı,
- Klima iç ve dış ünitesi güneş ışığından korunmalı ve bağlantı boruları izole edilmeli,
- Klimanın üfleme hızı gereğinden yüksek tutulmamalı, Kazan ısı kayıpları en aza indirilmeli,
- Sıcak su-buhar hatları, çiller (soğutma grupları) hatları, fan coil hatları ısı yalıtımlı olmalı,
- Vana ve flanşlarda da yalıtım ceketi uygulanmalı,
- 6 Merkezi sistemle ısıtılan binalarda ısı paylaşım sistemleri (ısı pay ölçer/kalorimetre) kullanılmalı,
- Elektrik ve ısı ihtiyacının aynı üretim sisteminden karşılandığı kojenerasyon, trijenerasyon ve mikrojenerasyon tercih edilmeli,
- Isıtma ve soğutma talebinin karşılanmasında farklı üretim teknolojileri için fayda maliyet analizleri yapılmalı.
- Maliyet etkin bulunması durumunda ısı pompaları gibi çevreci ürünler tercih edilmeli.
Evde Enerji Verimliliği
Çamaşır, Bulaşık, Kurutma Makinesi
- Yüksek enerji sınıfı etiketine sahip ürünler tercih edilmeli,
- Makine tam kapasite çalıştırılmalı ve gerekmedikçe ön yıkama yapılmamalı,
- Üreticilerin önerdiği ekonomik programlar kullanılmalı,
- Tavsiye edilenden fazla deterjan kullanılmamalı,
- Mümkün olan durumlarda çamaşırlar asılarak kurutulmalı, kurutma makinesi kullanımının gerekli görüldüğü durumlarda ise ısı pompalı yüksek verimli kurutucu modelleri tercih edilmeli.
Elektrik Süpürgesi, Ütü
- Aynı emiş gücünde elektrik tüketimi en düşük olan model tercih edilmeli,
- Torbalı süpürgeler yerine su hazneli süpürgeler kullanılmalı,
- Toz torbalı süpürgelerin torbaları sık sık boşaltılmalı,
- Ütü alırken buhar kapasitesi yüksek olanlar seçilmeli,
- Ütü öncesi çamaşırlar askıya asılmalı, ütülenirken nemli olmalı,
- Ütü bitmeden birkaç dakika önce prizden çekilerek kalan ısıdan faydalanılmalı.
Fırın, Ocak ve Su Isıtma Cihazı
- Yüksek enerji sınıfı etiketine sahip ürünler tercih edilmeli,
- Pişirme süresinin sonuna kadar mümkünse fırın kapağı açılmamalı,
- Fırın pişirme süresinden 5-10 dakika önce kapatılmalı,
- Fırın contaları kontrol edilerek sızdırmazlıktan emin olunmalı,
- Pişirme sırasında basınçlı (düdüklü tencere) ve buharlı tencere kullanmalı,
- Pişirme sırasında tencere ve tavaların kapağı kapalı tutulmalı,
- İhtiyaç kadar su ısıtılmalı,
- Ocak alevi sadece tencere tabanına ısı verecek şeklide ayarlanmalı,
- Az miktarda yemek ısıtırken fırın yerine mikrodalga kullanılmalı.
Buzdolabı ve Derin Dondurucu
- İhtiyaçtan fazla kapasitede buzdolabı veya derin dondurucu alınmamalı,
- Yüksek enerji sınıfı etiketine sahip ürünler tercih edilmeli,
- Buzdolabı sıcaklığı +4 oC, derin dondurucu sıcaklığı -18 oC olarak ayarlanmalı,
- Soğutma cihazları; fırın, radyatör gibi ısı üreten gereçlerden ve güneş ışığından uzağa yerleştirilmeli,
- Duvar ile soğutma cihazları arasında 10-15 cm mesafe olmalı,
- Sıcak yiyeceklerin buzdolabına konmadan önce soğuması beklenmeli, Buzluktan çıkarılan donmuş ürün buzdolabı kısmında eritilmeli,
- Ürünler buzdolabına hava sirkülasyonu sağlanacak şekilde yerleştirilmeli,
- Buzdolabının fitilinin sızdırmazlık kontrolü yapılmalı,
- Gıdaları ambalajlayarak nem oluşumuna engel olunmalı,
- Gıdaların koruyucu ambalajlarının gereksiz kısmı çıkarılmalı.
Kaynak: https://enerji.gov.tr/Media/Dizin/EVCED/tr/EnerjiVerimliliC49Fi/BilinC3A7lendirme/TanC4B1tC4B1mBilinC3A7lendirme/Belgeler/Evde_Yolda_ve_C4B0C59Fte_Enerji_VerimliliC49Fi_KitapC3A7C4B1C49FC4B1.pdf